PENGARUH KONSUMSI DAUN TORBANGUN TERHADAP PRODUKSI ASI PADA IBU POST PARTUM DI DESA ONONAMOLO KECAMATAN GUNUNGSITOLI SELATAN KOTA GUNUNGSITOLI

Ade Ayu Prawita, Siti Ewin Pasaribu

Abstract


ABSTRACT

 

Breastfeeding is very important for optimal growth and development both physically and mentally and for the intelligence of the baby so that the baby can grow perfectly as a healthy human being. Insufficient milk production is the most common inhibiting factor leading to cessation of breastfeeding practice. This study aims to determine the effect of torbangun leaves (coleus amboinicus lour) on breast milk production in postpartum mothers in Ononamolo village, Gunungsitoli Selatan sub-district, Gunungsitoli year. The research design used a pre-experimental design with a pretest-posttest control group design. The population is post partum mothers in Ononamolo I Lot Village, Gunungsitoli Selatan District, Gunungsitoli City with a ratio of 1: 1. Sampling using purposive sampling technique of 20 post partum mothers with 1 intervention group given torbangun leaves to be consumed for 14 consecutive days and 1 control group given booster milk to be consumed at the same time as the intervention group. The instrument used to measure breast milk production is to use a measuring cup. The results of data collection were analyzed by using the T-Paired test. Based on the results of the study, it was obtained a p value of 0.000 <0.05, which indicates that there was a difference in the average milk production difference before and after consuming torbangun leaves in the intervention group and the control group.

 Keywords : Breastmilk production, Torbangun leaves, Post Partum Mothers

Full Text:

PDF

References


DAFTAR PUSTAKA

Ariescha, Putri Ayu. (2018). Pengaruh Pemberian Daun Bangun-Bangun (Coleus Ambonicus Lour) Terhadap Produksi ASI Di Desa Candirejo Kecamatan Sibiru-Biru Kabupaten Deli Serdang Tahun 2018. Medan; Intitut Kesehatan Deli Husada Delitua

Damanik, Rizal. (2014). Pemanfaatn Daun Bangun-Bangun dalam Pengembangan Produk Makanan Tambahan Fungsional untuk Ibu Menyusi. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia (JIPI), April 2014 Vol. 19 (1): 38-42;

Hutajulu, TF. (2013). Manfaat Ekstrak Daun Bangun - Bangun Untuk Meningkatkan Produksi Air Susu Induk Tikus.Bogor; Balai Besar Industri Argo.

Idris, Rahmi. (2012). Pengaruh Daun Bangun-Bangun (Coleus Ambinicus) Untuk Meningkatkan Produksi ASI. Universitas Sumatera Utara

Lovita, Bebi. (2018)Pengaruh Seduhan The Daun Bangun-Bangun Terhadap Produksi ASI Di Desa Selayang Wilayah Kerja Puskesmas Selesai Kecamatan Selesai Kabupaten Langkat Tahun 2018. Medan; Poltekes Kemenkes

Mardiani, Norma. (2019). Pengaruh Pemberian ASI Booster terhadap Produksi ASI Ibu Post Sectio Cesarea. Jurnal Kesehatan Pertiwi Volume 1 Nomor 1 Tahun 2019. Cirebon; Politeknik Kesehatan Bhakti Pertiwi Husada.

Maryunani A. (2012).Inisiasi Menyusui Dini, ASI Eksklusif dan Manajemen Laktasi Jakarta: Trans Info Medika

Pradani, Annisa. (2017). Pemanfaatan serbuk daun torbangun (Coleus Amboinicus Lour) dalam pengembangan produk pudding instan torbangun sebagai pangan fungsional. Bogor; Institut Pertanian

Putri NZ. (2014) Hubungan antara Faktor Ibu dan Inisiasi Menyusu Dini (IMD) Dengan Pemberian Asi Eksklusif Oleh Ibu Multipara Pada Bayi Usia 6-12 Bulan (Studi Di Wilayah Kerja Puskesmas Pademawu, Kecamatan Pademawu, Kabupaten Pamekasan).

Rizqiani AP. (2017). Pengaruh Terapi Pijat Oksitosin terhadap Produksi ASI pada Ibu Post Partum Primigravida di Rumah Bersalin Citra Insani Semarang; Universitas Muhammadiyah

Tyas, BPE. (2013) .Hubungan Antara Pemberian ASI Eksklusif dan ASI Non Eksklusif Dengan Pertumbuhan Berat Badan Bayi 0-6 Bulan Di Desa Giripurwo Wonogiri. Surakarta; Universitas Muhammadiyah

Palupi, RR. (2010). Pengaruh Pemberiann Ekstrak Daun Bangun-Bangun (Coleus Amboinicus Lour) Dalam Ransum Induk Terhadap Penampilan Reproduksi Dan Prosuksi Aid Susu Mencit (Mus Musculus). Institut Pertanian Bogor


Refbacks

  • There are currently no refbacks.